Počasie stále komplikuje situáciu v Košickom kraji

17.02.2012 Celý región

Košice 17. februára (TASR) – Situáciu na cestách Košického kraja stále ovplyvňuje nepriaznivé počasie. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Košiciach Jana Mésarová cesty I. triedy v okrese Košice – okolie sú prejazdné v plnom profile, prevažne mokré, posypané, na miestach kde sa tvorili snehové jazyky a záveje a vietor prefukoval sneh cez cestu, sa nachádza kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. „Problémy na cestách I. triedy by mohli vznikať iba v prípade silného nárazového vetra a to prevažne v úseku Turňa nad Bodvou až po hranicu okresu Rožňava a na horských priechodoch Dargov a Slanec. Momentálne je však situácia na cestách I. triedy pokojná a bezproblémová,“ uviedla Mésarová. Dodala, že cesty II. triedy sú prejazdné, niektoré úseky môžu mať zúžený prejazdný profil napríklad v úsekoch Slanec – Slanská Huta. „Cesty III. triedy sú na miestach, kde sa tvorili snehové jazyky a záveje prejazdné často iba v zúženom profile a niekde iba v jednom jazdnom pruhu, nakoľko nie je kam sneh roztláčať. Ide o úseky Budimír – Družstevná nad Hornádom, Kalša spojka, Nižný Klátov – Vyšný Klátov, Nižný Klátov – Hýľov – Zlatá Idka. Na týchto komunikáciách sa môže nachádzať vrstva kašovitého snehu,“ upozornila ďalej hovorkyňa KR PZ.

Mésarová tiež podčiarkla, že v predchádzajúcich dňoch na celom území okresu Trebišov husto snežilo so silným nárazovým vetrom. V dôsledku silného nárazového vetra sa na cestách vytvárali snehové jazyky a záveje, ktoré spôsobili vo štvrtok (16.2.) viaceré obmedzenia v prejazdnosti niektorých úsekov pozemných komunikácii. „K dnešnému dňu vďaka upokojeniu poveternostných podmienok a úsiliu pracovníkov zimnej údržby sú všetky úseky ciest v okrese Trebišov prejazdné. V týchto chvíľach cestári ešte vykonávajú chemický posyp rizikových úsekov,“ doplnila.

Aj napriek snahe a úsiliu cestárov sa však ešte stále na niektorých úsekoch ciest I. a II. tried nachádza vrstva ujazdeného zľadovateného snehu s hrúbkou do troch centimetrov. Na niektorých úsekoch ciest III. tried je v dôsledku snehových závejov zúžený jazdný profil s hrúbkou snehu do hrúbky piatich centimetrov. Na miestnych komunikáciách v meste Trebišov sa nachádza ujazdená zľadovatená vrstva snehu o hrúbke do 3 cm.

„Z uvedených dôvodov apelujeme na zvýšenú opatrnosť vodičov a vzájomnú ohľaduplnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Vodičov motorových vozidiel vyzývame na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti v kolónach a prispôsobenie rýchlosti jazdy stavu a povahe vozovky, ako aj poveternostným podmienkam. Na všetkých pozemných komunikáciách v okrese Trebišov sa pri zmene poveternostných podmienok striedajú rôzne úseky ciest - zľadovatená vozovka, záveje aj cez celý jazdný pruh, ujazdený sneh, snehové jazyky, suchá vozovka so silným nárazovým vetrom, preto žiadame vodičov, aby zvážili jazdu s motorovým vozidlom, nezvyšovali rýchlosť a viedli vozidlá mimoriadne opatrne,“ zdôraznila Mésarová.

V okresoch Michalovce a Sobrance boli vo štvrtok sprejazdnené úseky Malčice – Hradišstská Moľva, Bánovce – železničná stanica, Pozdišovce – Laškovce – Ložín, Stretava – Stretavka – Drahňov, Veľké Kapušany – Čierne pole. Ide v tomto úseku prakticky o všetky cestné komunikácie, okrem spojok Nacina Ves – Vybuchanec a Voľa – Pusté Čemerné, ktoré sa teraz sprejazdňujú. Počas noci pracovníci Slovenskej správy ciest vykonávali pluhovanie a rozširovanie prejazdných profilov ciest a posyp ciest. Cesty I. triedy sú prejazdné v plnom profile, prevažne mokré, na miestach kde sa tvorili snehové jazyky a záveje a vietor prefukoval sneh cez cestu, sa nachádza kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov.

„Problémy na cestách I. triedy by mohli vznikať iba v prípade silného nárazového vetra a sneženia a to prevažne v úseku Hriadky – Horovce a Trhovište – Pozdišovce. Momentálne je však situácia na týchto cestách pokojná a bezproblémová. Cesty II. triedy sú prejazdné, niektoré úseky majú zúžený prejazdný profil napríklad Oborín – časť Kucany, či vstup do obce Markovce. Na ceste je kašovitá, alebo ujazdená vrstva snehu, posypáva sa prevažne zmiešaným, alebo inertným materiálom. Prejazd cestami II. triedy je v súčasnosti bez problémov,“ pokračovala Mésarová.

Cesty III. triedy sú na miestach, kde sa tvorili snehové jazyky a záveje, prejazdné často iba v zúženom profile napríklad Laškovce – Ložín, Michalovce – Suché, Michalovce – Iňačovce , Stretavka – Drahňov, Bánovce – železničná stanica. Počas dňa správcovia komunikácii sprejazdnia neprejazdné úseky a zároveň sa budú rozširovať zúžené úseky. Hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod prejazdný bez problémov.

„Od obeda má však znovu snežiť a fúkať pre zmenu južný vietor. Policajné hliadky nepretržite monitorujú všetky kritické miesta a úseky, komplikácie v cestnej premávke operatívne rieši dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva PZ v Michalovciach so správcami komunikácií. Apelujeme na zvýšenú opatrnosť vodičov, nakoľko z dôvodu utlačenej vrstvy kašovitého snehu a nízkych teplôt, je veľa úsekov zľadovatených,“ upozornila Mésarová.
 

Vyberte región